Creativitate si spirit critic – abilitati dobandite de participantii la proiectul „Debate of the future”

22_trans.gif copy_P9010217.JPG copy_P9030086.JPG

Proiectul „Debate of the future”, care face parte din cadrul Actiunii 1.2 – Initiative ale tinerilor, Programului Tineret in Actiune, fiind derulat de Asociatia Millennium Center in perioada septembrie 2008 – septembrie 2009, a ajuns aproape la final, ultimul stagiu al acestuia avand loc saptamana trecuta. Acesta a constat dintr-o saptamana transnationala, care a inceput pe 31 august si s-a finalizat pe data de 7 septembrie 2009, avand loc in cadrul Parcului Natural „Lunca Muresului”. La saptamana transnationala au participat 14 voluntari atat romani cat si din strainatate, din care 7 romani, 4 voluntari din cadrul proiectului si restul organizatori ai evenimentului, iar restul 7 provenind din strainatate, 3 italieni si 4 bulgari. Tema principala a proiectului a fost reprezentata de luarea initiativei in mainile noastre pentru a crea viitorul pentru noi insine.

Participantii la saptamana transnationala au realizat diverse activitati in cele 7 zile petrecute la Lunca Muresului, si anume: au fost organizate seri interculturale, in cadrul carora participantii au invatat unul de la celalalt despre alte culturi, au invatat ce inseamna debate -ul si au jucat debate, au desfasurat activitati ecologice, una dintre acestea fiind de o amploare mai mare, au avut ocazia sa faca canoe, sa joace quizz, sa se plimbe cu bicicleta prin imprejurimi, sa joace jocuri pentru orientare si origami. De asemenea au avut loc expozitii de fotografie si activitati de promovare a programului „Tineret in actiune”, persoana responsabila pentru realizatea acestor activitati fiind Alina Racovita, membru al Asociatiei Millennium Center. Acest proiect a avut in grupul de initiativa urmatorii tineri aradeni: Adrian Popa, Delia Roman, Stanc Cristina, Carp Adrian, Vancea Alexandra, Aron Roberta, Sorina Carstea si Alina Racovita. Instructorul proiectului a fost Michal Piatek, care a contribuit la pregatirea echipei de proiect datorita experientei sale de lucrator de tineret in Polonia si Romania.

Pe langa acest ultim stagiu, proiectul „Debate of the future” a trecut prin inca 2 stagii si anume stagiul 1, in cadrul caruia 4 voluntari romani au avut sarcina de a gasi trei cladiri parasite din Arad, de a realiza documentare cu privire la istoria acestora si de a realiza un portofoliu in care sa fie mentionate unele solutii pentru ca pe viitor, aceste cladiri sa fie restaurate si functionale pentru comunitate. Pentru a cunoaste istoria locala de pe langa cladirile selectate, voluntarii au intrat in contact cu oficialitati locale (din cadrul administratiei locale – serviciul de cadastru) si au luat interviuri vecinilor cladirilor vizate. Rezultatele acestor cercetari pot fi gasite pe site-ul proiectului (www.debate.millenniumcenter.org).

Al doilea stagiu a constat in realizarea a 6 dezbateri in formatul Karl Popper, pe diferite teme, 3 din acestea prestabilite si altele 3 pe baza cladirilor descoperite de cei 4 voluntari. Prima dezbatere a fost una de valoare, tema acesteia fiind „Votam europarlamentari?”, cea de-a doua a fost de strategie, avand ca tema „Ar trebui sa imbunatatim parerea romanilor despre ei insisi”, iar a treia dezbatere fiind din nou de valoare cu tema „Drogurile usoare ar trebui legalizate”. Ultimele trei dezbateri au fost de strategie, temele acestora fiind: „Ar trebui implementat un youth hostel in locatia Grigore Alexandrescu 2 A”, „Ar trebui implementat un centru de tineret in locatia Petru Rares 5” si „Ar trebui sa se gaseasca o intrebuintare publica locatiei Gheorghe Lazar 11”. Grupul de initiativa care a facut posibila realizarea celui de-al doilea stagiu, au avut sansa de a se implica si de a invata alte persoane, sa aiba initiativa pentru a aduce schimbari in bine pentru comunitatea locala. Abilitatile dobandite in urma acestor dezbateri de catre grupul de initiativa sunt: insusirea unui spirit critic, dezvoltarea gandirii si a creativitatii, dobandirea unor abilitati de argumentare – contraargumentare, precum si imbunatatirea competentelor lingvistice si a abilitatilor de comunicare.

Parteneri in realizarea proiectului au fost Colegiul National „Elena Ghiba Birta” si Parcul Natural „Lunca Muresului”.